Kennel Liste Line

Kennel Liste Line

Lite av varje

Tips och rådPosted by Fia 2011-03-27 13:47

Näringslära

När jag letade runt efter vad en hund behöver. Så upptäckte jag hur lite det finns att hitta. Men två sidor med vettig information lyckades jag vaska fram. Den ena är en tabell över hundens näringsbehov. Den andra är en sida med förklaring på vad det är och varför det behövs.

Näringslära av Marianne Hermelin-Ahrenbeck

Näringstabell

Det går inte exakt att följa dessa tabeller men det ger en riktlinje. Alla hundar är individer och alla raser har olika behov. Vi har fått lära oss att en corgivalp behöver max 23% protein och 14% fett. När dom är vuxna så är det max 21% protein och 11 % fett. Glöm inte att se till att deras mineral och vitamin behov täcks.


Klo klippning

En hund ska ha korta fina klor. Vi brukar klippa och sen använda en dremel. Jag har märkt att speciellt mellan klorna har en tendens att växa mer än dom övriga pga att dom slits lite mindre. Att vi använder en dremel har två orsaker dels gör värmen att pulpan drar ihop sig. Dels kan man runda klorna och slipper vassa nyklippta klor. Men tänk på att det blir varmt så använd den med duttande rörelser. Se till att du inte slipar så samma ställe hela tiden. Använd rullen som ser ut som sandpapper och ha ganska låga varv på dremlen.

Tycker du att det här låter lite läskigt så går det bra att använda en nagelfil till lösnaglar. Samma som salongerna använder när dom bygger naglar. Det tar lite längre tid men resultatet blir det samma.

Glöm inte att klippa pälsen mellan trampdynorna om det är för långt. Faran med att låta det växa mer än 1 cm är att hunden halkar. Har du otur så sträcker sig hunden och blir halt. Det har vi lärt oss den hårda vägen.


Koppelträning

Målet med koppelträning är att hunden ska gå fint och inte leka draghund vid ens sida. Jag har lärt in det här momentet genom att varje gång hunden drar så stannar jag och säger namnet och Gå fint.

Får hunden att titta på mig och det viktigaste av allt Släpp efter! Kopplet ska hänga slakt innan du går vidare. Varje gång hunden drar så gör du samma sak. En sak till ALDRIG ALDRIG när du står still att kopplet ska vara sträckt utan det ska hänga slakt. Det är lika irriterande för hunden som det är för dig att ha ett vrålade barn som hänger och klänger vid din arm. Skulle det inte funka att träna på det här viset så testa att gå i zick-zack. Varje gång hunden drar så ändrar du riktning. Till sist så kommer hunden att rikta sin uppmärksamhet mot dig eftersom matte/husse har blivit knäpp och vet inte vart den ska gå.


Glöm inte att träning ger färdighet och envishet lönar sig.


Kom gärna med egna tips och hur det har fungerat.


  • Comments(0)//blogg.listeline.se/#post17