Kennel Liste Line

Kennel Liste Line

Bordsträning

Tips och rådPosted by Fia 2011-04-24 04:19

Kom att tänka på när jag tränade hundarna på bordet idag, att jag kunde tipsa om ett bra alternativ till trimbord. Rasen bedöms på bord ute på utställning. Det är inte alltid optimala bord eller underlag. Många gånger står borden mycket ostadigt och hundarna darrar som asplöv på bordet. Men de måste ändå genomföra bordsbedömningen.

Äger du inte ett trimbord så ta fram strykbrädan och ställ upp hunden. Det kommer att skaka och darra och jag vet inte vad i början. Själv fick jag hålla emot med foten för att inte brädan skulle tippa med unghundarna.

Det första du gör när du har lyft upp hunden är att ge den en bit godis. Bordet ska alltid vara en plats där det roliga händer. Stötta och smek/klappa hunden undertiden som den skakar. Fortsätt tills den har slutat att skaka. Ge då en godisbit till. Ställ upp hunden som den ska på bordet. Ge en godisbit, känn igenom precis som du var en domare som undersökte din hund. Öppna och titta på tänderna och känn på varje tand. Många domare vill känna på alla tänderna så lika bra att dom vänjer sig.

Hunden kommer att darra, försöka komma undan m.m i början. Det är helt normalt, enda du ska göra är att forsätta smeka/klappa tills den blir lugn igen. Och börja om igen med vad det än var du höll på med. Avsluta med att ge en godisbit innan du lyfter ner hunden. Efterhand som du tränar drar du in på godiset och ger bara innan du lyfter ner hunden.

Det här är inte bara en bra övning för utställning utan även inför veterinärbesök m.m

  • Comments(0)//blogg.listeline.se/#post19